top of page

CULTIU

Els pagesos del nostre poble, cultiven els camps amb molta passió i dedicació. En l’actualitat, les noves tecnologies i la modernització dels processos, han reduït l’esforç físic i el temps de dedicació que requereixen al pagès. Gràcies a aquestes noves tecnologies, actualment, un petit nombre de pagesos cultiven tot el terme d’Aspa. Podem dir que la producció cada vegada es troba més concentrada en pocs pagesos. A més a més, amb l’arribada del canal al nostre poble, més de la meitat de les finques d’olivera dels nostres socis, es poden regar. Gràcies a aquesta aigua podem assegurar una bona collita tots els anys i per tant poder abastir la demanda d’oli tots els anys. Antigament hi havia anys, que degut a la sequera, no podíem fer front a la demanda d’oli per part dels clients.

f3f3a95d-e238-4396-8c10-4c81ad8d1416.jpg

En els últims anys, hi ha hagut una forta modernització.

Tot va començar collint els arbres des de terra amb borrasses i uns estris de metall i fusta amb unes pues per poder pentinar els arbres i fer caure les olives. Amb l’arribada dels tractors, es varen començar a collir les olives amb una mena de paraigües que envoltaven l’arbre. Actualment, les pagesos cullen les oliveres de 3 formes diferents depenen de la plantació. Una d’elles, és amb vibrador, una mena de paraigües que porta una pinça per poder vibrar l’arbre i fer caure les olives. Una altra opció es collir amb unes màquines que porten pues i al tocar les olives les fan caure. L’ultima i més moderna, es la collita amb màquina vendimiadora. Amb l’arribada del reg, s’han renovat algunes plantacions i s’han plantat de manera intensiva, per poder ser recol·lectats amb aquesta màquina. Amb totes aquestes modernitzacions, no s’ha perdut la qualitat que caracteritza el nostre oli.

1346b1a6-e278-4c77-9646-b0593348a1e1.jpg

RECOL·LECCIÓ

PRODUCCIÓ DE L'OLI

Els pagesos d’Aspa, cada dia al vespre porten les olives que han recol·lectat durant el dia a la cooperativa. Aquestes es dipositen en una tolva i en molt poc temps entren a la fabrica per poder extreure l’oli. Gràcies al poc temps que passa des de que el pagès les recol·lecta i que s’extrau l’oli, podem aconseguir un producte de primera qualitat sense perdre cap propietat. L’oli es extret en fred mitjançant processos mecànics amb la supervisió dels nostres treballadors. Un cop separat el pinyol de la part carnosa de l’oliva, aquesta es xafa i es remena tot formant una pasta. Tot seguit es separa la fracció sòlida del líquid, i en podem extreu l’oli. Tot seguit passa a la part de filtratge per poder treure les impureses. Un cop filtrat, l’emmagatzemem en uns tancs d’alumini a una temperatura idònia per que es conservin en perfecte estat. Val a dir, que durant els primers dies de collita, guardem oli sense passar per la part de filtratge. Molts clients ens demanen aquest oli del primer raig, amb un sabor picant però no àcid, i d’un sabor immillorable.

80b7330e-7052-4c84-8d1a-71455245bcce.jpg

ENVASAT I VENDA 

Un cop reposat l’oli als nostres tancs d’alumini, envasem l’oli en diversos formats. Gran part del nostre oli tenim la sort de poder vendre’l al detall, es a dir, al consumidor final en ampolles o garrafes. Ens agrada que els nostre clients vinguin també a la nostra cooperativa per poder veure el procés de primera mà i poder tastar l’oli abans de comprar-lo.

d76e0d4b-9b8e-4199-a0a2-570c69a8ddf5.jpg
bottom of page