top of page
La cooperativa

La Cooperativa d’Aspa fou fundada l’any 1917. Un grup de pagesos del poble van comprar unes instal·lacions amb un molí d'oli a dos terratinents que feia cinc anys que les havien posat en marxa.

 

En aquell moment es xafaven aproximadament el 60% de les olives del poble: Avui en dia som 122 socis i es xafa el 100% de les olives dels pagesos d’Aspa. El volum més gran de les aportacions d’oli, ametlla i cereal el porten un 10% dels socis, cada cop està més concentrada.

Amb la modernització i l’esperat reg, cada cop és produeix més. Per aquesta raó, l’any 2013 es va inaugurar les instal·lacions del nou Molí d’oli, a càrrec de l’Hble Sr. Josep M. Pelegrí, Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural. Un molí modernitzat i més gran per poder augmentar la producció, sense perdre la qualitat que ens caracteritza.

IMG_0264_edited.jpg

El poble d'Aspa

Aspa es un poble eminentment agrícola.
En l’actualitat té 224 habitants censats però a principis del segle XX en tenia 600. Situat a dalt d’un turó sobre la Vall del riu Set, a 256 m sobre el nivell del mar.

 

El producte estrella d'Aspa és l'oli verge extra d'oliva arbequina, un producte excel·lent, molt ben elaborat i d'una alta qualitat. A banda de l'oli, els productes més típics del nostre poble són les orelletes (una coca seca molt típica de Les Garrigues) i les ametlles.

 

Pel que fa a la història, les tesis predominants indiquen l'existència d'un poblament anterior a l'ocupació àrab, regit pel bisbe Jacob, que l'any 842 podria haver consagrat l'Església.

Un cop acabada la conquesta cristiana, el poble i l'església foren atorgats al Bisbe i Capítol de Lleida, i per generacions fou la vila predilecta dels canonges, tant, que els bisbes hi manaren edificar el Castell-Palau, on residiren sovint fins al segle XIX. 

Dins de la història més recent, cal destacar l'esforç fet per tots els veïns de la població, que el 1881, treballant a jova (pagament en espècie dels impostos municipals), van construir l'edifici de l'Ajuntament i la Plaça de la Vila.

En quant a símbols, l'escut del municipi està format per unes branques d'olivera orientades cap a baix, simbolitzant el càstig que es va infligir als veïns del municipi per a fugir a la muntanya.

IMG_0367.JPG

El Segrià Sec

Aspa forma part de la regió del Segrià sec, situada a la vessant sud-est de la comarca del Segrià.

És una zona amb conreus de secà, principalment olivera i ametller.

bottom of page