top of page
La cooperativa

La Cooperativa d’Aspa fou fundada l’any 1917. Un grup de pagesos del poble van comprar unes instal·lacions amb un molí d'oli a dos terratinents que feia cinc anys que les havien posat en marxa.

 

En aquell moment es xafaven aproximadament el 60% de les olives del poble: Avui en dia som 122 socis i es xafa el 100% de les olives dels pagesos d’Aspa. El volum més gran de les aportacions d’oli, ametlla i cereal el porten un 10% dels socis, cada cop està més concentrada.

Amb la modernització i l’esperat reg, cada cop és produeix més. Per aquesta raó, l’any 2013 es va inaugurar les instal·lacions del nou Molí d’oli, a càrrec de l’Hble Sr. Josep M. Pelegrí, Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural. Un molí modernitzat i més gran per poder augmentar la producció, sense perdre la qualitat que ens caracteritza.

IMG_0264_edited.jpg

El poble d'Aspa

Aspa es un poble eminentment agrícola.
En l’actualitat té 224 habitants censats però a principis del segle XX en tenia 600. Situat a dalt d’un turó sobre la Vall del riu Set, a 256 m sobre el nivell del mar, i molt aprop de la divisoria amb les Garrigues, el seu terme municipal és totalment garriguenc.

 

El producte estrella d'Aspa és l'oli verge extra d'oliva arbequina, un producte excel·lent, molt ben elaborat i d'una alta qualitat. A banda de l'oli, els productes més típics del nostre poble són les orelletes (una coca seca molt típica de Les Garrigues) i les ametlles.

 

Pel que fa a la història, les tesis predominants indiquen l'existència d'un poblament anterior a l'ocupació àrab, regit pel bisbe Jacob, que l'any 842 podria haver consagrat l'Església.

Un cop acabada la conquesta cristiana, el poble i l'església foren atorgats al Bisbe i Capítol de Lleida, i per generacions fou la vila predilecta dels canonges, tant, que els bisbes hi manaren edificar el Castell-Palau, on residiren sovint fins al segle XIX. 

Dins de la història més recent, cal destacar l'esforç fet per tots els veïns de la població, que el 1881, treballant a jova (pagament en espècie dels impostos municipals), van construir l'edifici de l'Ajuntament i la Plaça de la Vila.

En quant a símbols, l'escut del municipi està format per unes branques d'olivera orientades cap a baix, simbolitzant el càstig que es va infligir als veïns del municipi per a fugir a la muntanya.

IMG_0367.JPG

El Segrià Sec

Aspa forma part de la regió del Segrià sec, situada a la vessant sud-est de la comarca del Segrià.

Fa molts i molts anys, aquesta zona havia format part de la comarca de les Garrigues, d’aquí que sovint ens hi referim com Garrigues Històriques.

És una zona amb conreus de secà, principalment olivera i ametller.

bottom of page